Wat is pvc?

Pvc of polyvinylchloride is een kunststof. Het bestaat vooral uit natriumchloride, beter gekend als keukenzout, en ethyleen. Met additieven ontstaat een flexibel en makkelijk te bewerken materiaal.

Pvc heeft enorm veel toepassingen. Denk maar aan leidingen en buizen, profielen voor ramen en deuren en het dashboard in uw auto. Ook veel speelgoed en verpakkingsmateriaal bestaat uit pvc.

Is pvc veilig?

Pvc-producten zijn veilig te gebruiken. Sommige additieven, zoals ftalaten in speelgoed of zuigflessen, kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. In de EU zijn deze additieven meestal verboden.

Is pvc milieuvriendelijk?

Sommige milieubewegingen zijn tegen pvc, omdat bij de verbranding dioxines zouden vrijkomen. Pvc bevat namelijk chloor, wat ook voorkomt in dioxine. Maar verschillende studies hebben ondertussen aangetoond dat er geen direct verband is tussen pvc in afval en de uitstoot van dioxines.

Andere kunststoffen bestaan vooral uit aardolie, terwijl pvc vooral zout gebruikt. Pvc is erg duurzaam: leidingen in pvc gaan bijvoorbeeld 100 jaar mee. Daarnaast kan pvc gerecycleerd en hergebruikt worden. Ramen in pvc zijn dus even milieubewust als houten ramen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan »